Back to top

Székelyföldi Diákigazolvány vagy Sic Card

Az első Sic Card, magyar nevén Székelyföldi Diákigazolvány decemberben látott napvilágot.

„Fontosnak tartottuk és tartjuk hangsúlyozni, hogy a kártyára nem csak székelyek jogosultak, hanem mindenki, aki valamelyik székelyföldi megyében tanul, etnikumtól függetlenül. Éppen ezért a kártya első perctől háromnyelvű volt, ugyanis mexikói és szlovák állampolgárságú card-tulajdonosok is vannak, akik itt tanulnak Marosvásárhelyen, Csíkban vagy Szentgyörgyön” – mondta Zsigmond József, a Sic Cardot kiadó Centrum Studiorum Egyesület projektigazgatója.  

Romániában jelenleg ez az egyetlen diákigazolvány, amely három (magyar, román és angol) nyelvű, vonalkóddal ellátott és kisiskolás kortól az egyetemi tanulmányok végéig használható. A Sic Card felmutatásával partnercégeknél vagy intézményeknél lehet kedvezményhez jutni – főleg helyi cégek, kisvállalkozások esetében, amelyek árkedvezményt biztosítanak a kártyatulajdonosoknak. De strandokra, kulturális intézményekbe is kedvezményesen lehet bejutni a kis műanyag lapocska felmutatásáva.

Az állami intézmények, önkormányzatokhoz tartozó színházak, múzeumok felkeresése és „diákbaráttá” avatása még hátravan. Azt szertnék elérni, hogy az önkormányzatokhoz tartozó összes intézménnyel partneri szerződéseket kössenek.

Az első Sic Card legyártása óta, azaz nyolc hónap alatt összesen 1006 diák igényelt ilyen igazolványt. Nagy hányaduk (40 százalék) egyetemista, de szép számmal jelentkeztek felső tagozatosok, gimnazisták, sőt elemi osztályos gyerekek is.