Back to top

Egyre népszerűbb a Székelyföldi Diákigazolvány

A diákigazolványt működtető, sepsiszentgyörgyi Centrum Studiorum Egyesület elnöke, Zsigmond József szerint az eddigi igénylések legnagyobb arányban Marosvásárhelyről érkeztek, ezt követi Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhely, de már minden székelyföldi városból van igénylés, és minden generációból legalább egy diák felkereste a kezdeményezőket.

A diákigazolvánnyal az önkormányzatok különböző intézményeinél lehet kedvezményesen igénybe venni különböző szolgáltatásokat, például a közszállítást, az uszoda belépőt vagy a sípálya díját, de a művelődési intézmények is szavatolják a kedvezményes vagy éppen ingyenes belépést. A székelyföldi diákigazolvány az első az országban, melyet iskolások és egyetemisták egyaránt igényelhetnek.

Az ötletgazda Zsigmond szerint több fiatal, akik 2011-ben, tanulmányaik elvégzése után hazaköltöztek, a székelyföldi kedvezményrendszer hiányával szembesültek. Ezért döntötték el, hogy egyesületet alapítanak, és megpróbálnak ezen változtatni. Az így megalakult Centrum Studiorum Egyesület oktatásfejlesztő tevékenységet végez, de diákkedvezményeket is biztosít a Kovászna, Hargita és Maros megye területén élő diákok és egyetemisták számára.